zasto vam je potreban personalni trener
Zašto Vam je potreban personalni trener ?

Mnogo vežbača trenira samostalno u teretanama. Posle nekog vremena usled nedostatka rezultata, dolaze do zaključka da stvari ipak nisu baš toliko proste. Vežbači tada shvataju da im je ipak potreban neko sa malo više iskustva i znanja kako bi nastavili dalje i ostavrili željene rezultate.

Kada trening posmatramo iz ugla dugoročnog procesa, kao o nečemu što treba ne samo da ima svoj kontinuitet, već i pravilnu dinamiku, shvatamo da je angažovanje personalnog trenera pametna investicija.

Angazovanje pesonalnog trenera

Razvojem informacionih tehnologija dostupnost informacija postala je veća. Pa, tako posetioci foruma, youtube-a, časopisa ukoliko su zainteresovani za određenu temu to mogu da učine pretraživajući google. Međutim dolazimo do problema verodostojnosti i istinitosti svih tih podataka. Nesumnjivo nije lako, izabrati pravi pristup koji je u skladu sa našim ciljevima i potrebama. Vežbači se često demorališu kada izostanu rezultati, a oni su verovali u istinitost podataka, a pri tome su uložili trud i vreme. Zato treba ozbiljno razmisliti o angažovanju stručne osobe koja će vam garantovati rezultat. U sledećem tekstu objasniću koje su to prednosti individualnog rada sa trenerom.

 

Stručnost, znanje, iskustvo

Trener mora da poseduje znanja na praktičnom nivou. Tu podrazumevam pravilno izvođenje vežbi, organizovanje vežbi, radnih serija i odmora između radnih serija, kao i poznavanje ishrane, Potrebno je da klijentu predoči koje to namirnice moraju biti uključene u njegovu svakodnevnu ishranu, a da pri tome ne dođe do pada imuniteta. Trener nije tu samo da vas motiviše, već treba da proceni vaše mogućnosti i prilagodi vežbe vašim mogućnostima.

Edukacija

Suština angažovanja trenera je da vas nauči pravilnom izvođenju vežbe, izboru vežbi, kako i na koji način stimulisati mišić i obezbediti rast mišića.

Personalni trener je između ostalog tu i da, na vama razumljivom jeziku, objasni zašto i kako funkcionišu osnovni principi kojih treba da se držite.

Da izvuče maksimum iz vas

Nije u ljudskoj prirodi da se muči kada ne mora. Dovoljno se maltretiramo na poslu, a često i kod kuće, a onda još i na treningu. Potrebno je neko vreme ljudskom organizmu da shvati, da uloga trenera je da vas natera da vežbu uradite, onda kada vi to sami ne bi uradili. Nakon svega toga telo će se adaptirati na bol, pa će i vežbe koje smo ranije izvodili teško izgledati lako. Do tada, lepo je imati trenera koji je u stanju da pravilno proceni vaše sposobnosti, iskoristi ih maksimalno, a poneki put I podvikne ako je to potrebno.

Osećaj odgovornosti i obaveze

Za one osobe koje imaju problem da se organizuju i pokrenu, personalni trener je odlično rešenje. Termini se unapred zakazuju i uglavnom nema preterano slobode oko pomeranja, jer ukoliko se trening ugovori, a vi izostanete iz bilo kog razloga smatra se da je trening odrađen. A vežbačima to baš i neodgovara, jer su platili termine koji će im propasti usled njihove lične ne odgovornosti. Jako je teško motivisati osobu koja nije i sama motivisana.

Podrška i motivacija

Jedan od zadataka personalnog trenera je da zna i iz kojih razloga ste se odlučili da trenirate i koliko vam je trebalo da se naterate. Isto tako treba da zna, i pre vas, prepreke koje ćete naći na putu. Krize i blokade na koje nailazi gotovo svako ko se nalazi u fazi promene životnog stila i navika. Onda, povrh svega, treba da ima i adekvatne reči podrške, razumevanja i ohrabrenja, kako biste najlakše nastavili dalje tim putem. Da vas podseća gde ste bili, ali još više – gde želite da budete.

Praćenje rezultata

Ovo podrazumeva poznavanje standardnih procedura koje se tiču osnovnih merenja antropometrijskih, funkcionalnih, zdravstvenih itd. Trener mora biti u stanju da vam da objektivne parametre na osnovu kojih ćete moći da zaključite da li ste napravili pomak, ili ste nazadovali.

Pretreniranost

Pretreniranost se odnosi se na onu grupu ljudi koja nema problema sa motivacijom za trening. Pojedini vežbači dovode sebe u situaciju da imaju više štete nego koristi od toga što treniraju. Postoje znaci koji manje ili više jasno sugerišu da dolazi do pojave pretreniranosti, a trener je tu da ih prepozna i odreaguje u skladu sa situacijom. On treba vam ponudi načine i savete da se što pre i bolje oporavite, kako biste se osvežili i nastavili dalje.

Raznovrsnost u treningu

Svakako jedna od tajni dugogodišnjeg treniranja. Koliko god neko odlučan i uporan bio, jednolične vežbe i programi neće imati trajni efekat. Trener, bez obzira na cilj svog vežbača, treba da ima više različitih načina da ih ostvari. Zaista, ukoliko mozak ne prati ono što mišići rade, ni mišići neće odraditi ono što mozak želi.

Raspoloženje i animacija

Kada bolje pogledamo, trening je  stvar ličnog izbora. Ukoliko smo se već odlučili da svoje slobodno vreme provedemo u besomučnom stenjanju i obliveni znojem, onda je ipak nekako lakše kada to uradimo i uz malo smeha. Malo rada, pa malo zabave i tako dođemo na jedan dinamičan način do rezultata. Vaš trener treba da vas opusti i oraspoloži, izvuče iz briga i možda nekih teških misli sa kojima ste taj dan došli.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *