Kako odabrati ličnog trenera?

Zanimanje lični trener postalo je jako popularno poslednjih nekoliko godina. Sve više rekreativaca se odlučuje da angžuje ličnog trenera, kako bi im pomogli oko treninga i ishrane, a opet na najefikasniji način doveli ih do željenog cilja. Selekcija, odnosno odabir ličnog trenera najviše zavisi od izgleda trenera, broja pratilaca na društvenim mrežama, a tek na samom kraju od obrazovanja i rezultata rada sa prethodnim klijentima.

lični trener

Prateći fitnes industriju i trendove društvenog života došao sam do zaključka, da nikad više nije postojalo trenera, a manje zvanja i znanja, koje potvrđuje tu tvrdnju. Pa tako, bivši sportisti, bodybilderi, napredni vežbači sa lepšim izgledom odlučuju da uplove u trenerske vode, a da pri tome nemaju potrebno znanje da se nazivaju ličnim trenerima. Ako bi ste kojim slučajem probali da procenite njihov stepen znanja i stručnost, to ne biste mogli zaključiti, jer oni isključivo primenjuju znanje koje su stekli trenirajući u teretani.

 

 

lični trener

 

Drugi veliki problem je nedovoljna informiranost ljudi koji angažuju ličnog trenera. Osobe koje traže pomoć ličnog trenera najčešće ne znaju apsolutno ništa o treningu i o ishrani ili su sa tim upoznati vrlo malo. Takvi klijenti su idealni, jer šta god im rekli, oni će prihvatiti kao istinu i dobru informaciju. Vrlo teško klijenti mogu proceniti da li trener nešto zna ili priča gluposti.

Ukoliko klijent ima ozbiljan zdravstveni problem, takav primer trenera nije kompetentan da radi sa njima, pa oni često odbijaju takve poslove znajući da od njih zavisi ljudsko zdravlje. 

 

Želim da vam pomognem i dam smernice, kako da odaberete kvalitetnog trenera:

 

OBRAZOVANJE

 

Pre nego što se odlučite za trenera pitajte ga za obrazovanje i proverite njegovu stručnost, da li je kompetentan da obavlja posao za koji se nudi.

Verujte mi da  nije isto pročitati knjigu iz anatomije, fiziologije, biomehanike, antropomotorike ili teorije treninga i istu tu materiju odgovarati pred profesorom. Dok sa druge strane „takozvani treneri“ svoje znanje stiču na internetu, youtubu i kasnije to koriste u radu sa klijentima. Priznaćete nije isto da neko se školuje da bih radio posao trenera, a neko to isto radi samo zato što voli i što smatra da to može da radi.

 

 ISKUSTVO

 

Lični trener mora da poseduje spoj znanja i iskustva. Sinergija ova dva faktora maksimalno podiže efikasnost u radu s klijentima. Bez obzira na količinu teorijskog znanja, trener ne može izvući maksimum iz klijenta ukoliko nema iskustvo. Rad sa ljudima je specifičan, jer ne postoji ustaljeni put po kome se može raditi. Svakom problemu i cilju treba pristupiti individualno i pronaći najbrži put do rešenja. Najbrži put se pronalazi samo znanjem i iskustvom.

Obratite pažnju na rezultate koje je trener ostvario sa klijentima, bez obzira da li se radi o fizičkom izgledu, poboljšanju držanja ili razvoju sposobnosti. Kontaktirajte ljude koji su radili s trenerom kojeg želite angažovati i raspitajte se o njemu.

 

 POSVEĆENOST POSLU

 

Dosta trenera radi honorarno trenerski posao uz neki stalni posao. Ako vaš lični trener radi kao konobar, izbacivač i u slobodno vreme montira klime, onda je vrlo verovatno nedovoljno posvećen i angažovan u trenerskom poslu. Birajte trenere koji su 0-24 u fokusu trenera i zaista vam žele pomoći da dođete do cilja. Na ovaj način ćete lako prepoznati trenere koji ovaj posao rade iz ljubavi i strasti, a ne samo zbog dodatne zarade.

 

 RAD NA SEBI I USAVRŠAVANJE

 

Iako nije presudno, važno je i da trener izgleda kao osoba koja drži do ličnog izgleda i zdravlja, te živi na način koji prezentuje svojim klijentima. Lični trener mora konstantno da se edukuje i usavršava kako bi ostao u koraku sa dešavanjima u svetu bodybildinga.

 

 KORIŠTENJE NEDOZVOLJENIH SREDSTAVA

 

Biti trener je odgovornost prema tuđem telu, a na isti način se treba odnositi i prema svom.

Današnji treneri zarad ličnog izgleda, kako bi se što bolje prodali u očima drugih potežu za nedozvoljenim sredstvima. Većina nije ni svesna posledica koje nose sa sobom ta sredstva. Možda i jesu svesni, ali žele da ubede sebe da to nije opasno, da je mala doza u pitanju.

Veliki problem je kada iste te steroide nude klijentima prestavljajući da neće imati nikakve štetne posledice.

 

Obećavajući da će brzo doći do željenog rezultata, sa namerom da u  očima klijenta sebe prestave kao velikog trenera.

Personalni trening bi zapravo pre svega trebalo poboljšati vaše zdravlje, a tek onda kondiciju i fizički izgled. Naravno, ako se radi kako treba, sva tri faktora se paralelno poboljšavaju. Nedozvoljena sredstva sigurno neće unaprediti vaše zdravlje, niti će vam pokazati pravi put da upoznate svoje telo.

Treneri koji koriste nedozvoljena sredstva prikazuju pogrešnu sliku fitnesa i nije  im mesto u rekreaciji.

Posao ličnog trenera potrebno je vrlo ozbiljno shvatiti. Ne slušajte trenera koji vam nudi prečice u dostizanju željenog cilja, jer će se to odraziti na vaš psiho-fizički razvoj. Ostavlja posledice na vaše telo, a vi ste ti koji odlučujete da li prihvatate toliki rizik zarad lepog izgleda.

Ukoliko idete u teretanu sa namerom da imate lepo telo, a niste stručni da to uradite sami, angažujte nekoga ko zaista može da vam pomogne u tome. Izbor je na vama, zato pametno birajte.