Kako da odredite kalorijski deficit?

Dakle, kalorijski deficit. Kako ga napraviti?

Da bi odredili kalorijski deficit potrebno je utvrditi  osnovnu potrošnju svog tela.  Koliko kalorija, ili  energije troši vaše telo, uključujući sve vaše aktivnosti.

To najlakše možete uraditi pomoću “TDEE calculator”. Popunite sve tražene podatke i dobićete kolika vam  je prosečna potrošnja u toku dana.  Ipak, kao i uvek, ne verujte svemu na prvi pogled. Kalorijski deficit je najbolje odrediti na sledeći način. Vrednost koju ste dobili testirajte. Unosite taj broj kalorija u toku jedne nedelje, i proverite svoju kilažu. Ako se ona ne menja, imate vaš prosek dnevne potrošnje. Ako, ipak gubite na kilogramima, to znači da ste potcenili svoju potrošnju, i da vam je potrebna veća količina energije. A ako dobijate na kilaži, to znači da ste precenili svoju potrošnju, pa je vašem telu potrebna manja količina energije, ili  kalorija.

Sve u svemu, jednom kad odredite vašu potrošnju u toku dana, od toga oduzmite odredjenu brojku (300-500 kalorija, preporučujem). Time ćete terati vaše telo da nedostatak tih kalorija traži upravo u – pogodili ste, masnim naslagama u vašem telu, Potrebno je pogoditi adekvatan unos proteina, odnosno aminokiselina, koje će održavati vašu mišićnu masu. Više mišića samo znači brži metabolizam, i bolje sagorevanje masti.

kalorijski deficitDalje, pratite vašu kilažu, i ako vidite da  duže vreme ste  na jednoj kilaži, vaše telo se priviklo na taj deficit. Potrebni je da  spustite kalorije još malo, ali, pažljivo sa dužinom trajanja dijete.  Imajte u vidu da je to na neki način iscrpljivanje tela, i da ne bi trebalo izlagati telo tom stanju duže vreme.

 

 

Predlažem predjite na malo “zdravije” namirnice, odnosno namirnice koje nisu natrpane kalorijama, a otarasite se “praznih” kalorija (peciva, alkohola, slatkiša, čipseva, itd.). Povećajte svoje dnevne aktivnosti (trening većeg volumena, po koji kardio, ili jednostavno, šetanje).

Najpopularniji načini za “zdrav” život, gubitak masnih naslaga, nabacivanje mišićne mase .

Strpljenje!

Još jedna stvar. Gojili ste se godinama, pažljivo, planski, jeli pažljivo šta god je palo pod ruku.
Sad želite da smršate? Potrebno je strpljenje sve pažljivo, planski odraditi, samo u suprotnom smeru.

Vremena je trebalo da naslage nastanu, vremena treba da naslage nestanu.